Postupak određivanja kvalitete tj. čistoće predmeta od zlata je vrlo jednostavan, a radi
kvalitetu tj. finoću zlata na kamenu za testiranje zlata "zagrebati" će predmetom i ostavit trag (crticu) te po tom tragu nanijeti kiselinu . Npr. ako se provjerava kvaliteta 14 karatnog zlata na trag se nanosi kiselina za 14 karatno zlato, a pritom se trag ne smije izbrisati već ostaje isti ili može samo malo promijeniti boju. U slučaju da trag nestaje riječ je o manje kvalitetnom zlatnom predmetu te se testira s manjom kiselinom.Ukoliko trag tj.crtica u potpunosti nestane tada se radi o predmetu koji nije uopće od zlata. U setu se nalazi i kiselina za testiranje srebra, a tada ostaje crveni trag. U slučaju većih predmeta nije dovoljno testirati trag već je dio predmeta potrebno prerezati i(ili) "zaturpijati" i na to mjesto plasirati kiselinu. Ako se kiselina počne pjeniti i mijenjati boju pokušava se s drugom kiselinom za manje karatno zlato, a ukoliko se i najmanja kiselina pjeni i zeleni onda predmet nije od zlata.