Otkup Zlatnih Dukata - Franz Joseph

    U našim krajevima iznimno su česti i poznati dukati Franz Joseph. Car Franjo Josip vladao je od 18.08.1830. godine do 21.11.1916.godine kada je i preminuo. Za to vrijeme  bio je austrijski car i ugarsko-hrvatski kralj . 
    Za vrijeme njegove vladavine iskovano je izuzetno puno zlatnika, srebrnjaka , ordena , medalja i ostalih predmeta koji danas mogu imati značajniju vrijednost. Jedan od njih je zlatni dukat . Pod dukatom smatramo zlatnu kovanicu finoće 986 tj. 23,6 karata i težine 3.49 grama. Ovo su najčešći zlatnici koje susrećemo prilikom otkupa zlata. Dok vršimo otkup zlata najčešći zlatni dukati sa likom cara Franje Josipa nose na sebi 1915. godinu. Ova godina označava zadnju godinu njegove vladavine te su se dukati sa tom godinom kovali i nakon 1915. godine i kuju se i dan danas. Zato ih ima jako puno te nemaju numizmatičku vrijednost.Dukat iskovan nakon 1915. godine naziva se još i novokov.
otkup zlata
Mali dukat Franz Joseph-1915. god.-novokov
Zlatni dukati iskovani prije 1915. mogu imati numizmatičku vrijednost samo , ukoliko su donekle u dobrom stanju. U našoj poslovnici za otkup zlata BESPLATNO ćemo procijeniti da li vaša kovanica ima numizmatičku vrijednost. Pod "dobrim stanjem" zlatnog dukata smatramo da dukat nema oštećenja kao što su rupice , prisutnost zavarene kukice za privjesak, izlizanost, ogrebanost i slično. Ranije godine kovanja zlatnika sa likom cara Franje Josipa prikazuju njegov mlađi lik dok kasnije godine prikazuju ga u sve starijem liku. Ponekad zlatni dukat koji ima numizmatičku vrijednost može težiti manje od originalne težine. Tako npr. , dukat može težiti 3,40 grama umjesto 3,49 grama. Neovisno o vrijednosti zlata po gramu , smatramo da je takvom zlatniku umanjena numizmatička vrijednost zbog očite istrošenosti i izlizanosti kovanice. Za očekivati je da zlatnici 100 ili 200 godina imaju znakove istrošenosti .Zbog toga su više na cijeni zlatnici koji nisu bili u opticaju i koji su su bolje sačuvani. Dok se raspituju za otkup zlata , naše stranke često imaju upit za vrijednost zlatnika i dukata. Ponekad se dukatom smatraju i zlatnici kao što su zlatnik 10 korona ili 20 corona , te zlatnici 20 franaka. Svi ovi zlatnici nose na sebi lik cara Franje Josipa , ali ti zlatnici se ne mogu nazivati dukatima. Dukat je bila novčana jedinica na teritoriju Austro-ugarske. Mali dukat naziva još i jednostruki jer se radi o jednom dukatu. Također postoji i veliki dukat koji je četiri puta teži pa se naziva četverostruki dukat ili četverodukat. Za najpovoljniju otkupnu cijenu dukata i informacije o prodaji zlatnika posjetite našu stranicu otkup zlata u Zagrebu.