Najpovoljniji otkup zlatnika i dukata u Zagrebu



Zlatnik što su ga u Americi popularno nazvali "dvostruki orao" ("double eagle") počeo se kovati 1849. godine u nominali od 20 dolara. Postoje dva različita dizajna ove zlatne kovanice, "Liberty Head" ("Glava Slobode") koja je kovana do 1907. godine (slika lijevo), te "Saint Gaudens" koja je bila u proizvodnji od 1903. do 1933. godine. Potonja je kovanica ime dobila po dizajneru koji ju je oblikovao, Augustusu Saint-Gaudensu.

Premda se smatra da je riječ o nadimku, naziv "dvostruki orao" zapravo je službeno ime ove kovanice, koje se spominje i u američkome zakonu na temelju kojega je zlatnik kovan.
gram zlata cijena
20 $ - američki zlatnik -"Liberty"


Kovanica "Liberty Head" s prednje strane sadrži lik djevojke koja predstavlja Slobodu, s tijarom na kojoj je ispisano "LIBERTY". Kružno oko njezine glave utisnuto je 13 zvijezda, a na dnu ispod lika nalazi se godina izdanja.Naličje kovanice sadrži orla koji u kandžama drži strelice a na prsima ima američki grb. Iznad orla polukružno je ispisan tekst "UNITED STATES OF AMERICA". Između glave i teksta utisnuto je 13 zvjezdica unutar kojih piše "IN GOD WE TRUST".


Lijevo i desno ispisan je tekst "E PLURIBUS UNUM", a na dnu je utisnuta nominala. Na ranijim je izdanjima nominala ispisana skraćeno "TWENTY D.", dok se na kasnijim izdanjima ona pojavljuje ispisana u potpunosti "TWENTY DOLLARS".


Kovanica je izrađena od legure koja sadrži 90 posto zlata i 10 posto bakra. Promjer joj je 34 milimetara, a težina 33,43 grama. U sebi sadrži 30.09 grama ili 0,967 unci čistoga zlata.

Prvoklasnom uslugom kojom Vam nudimo otkup zlata garantiramo najpovoljniju cijenu za ovaj zlatnik.